Så mycket kostar en matkasse med hemleverans

Det blir allt mer populärt att handla mat på nätet. Men vad kostar det, var kan man handla mat online och måste man betala en leveransavgift få matkassen levererad till dörren?

I den här artikeln uppmärksammar vi inledningsvis sex matvarukedjor som erbjuder hemleverans av mat, varpå vi i slutet av artikeln pratar mer om vad du ska tänka på i samband med att du beställer en hemleverans av mat via webben.

Priser för 6 matbutiker med onlinehandel

 1. Hemköp: Hemleverans av mat kostar mellan 79 och 119 kronor (slopad serviceavgift (49 kr) vid beställningar över 700 kronor).
 2. Coop: Hemleverans av mat kostar 49 kronor (fri frakt vid beställningar över 2 000 kronor).
 3. Mat.se: Hemleverans av mat kostar 49 kronor (fri frakt vid beställningar över 700 kronor).
 4. Ica: Hemleverans av mat kostar mellan 0 och 99 kronor.
 5. Mathem: Hemleverans av mat kostar 95 kronor (fri frakt vid beställningar över 700 kronor)
 6. Willys: Hemleverans av mat kostar 148 kronor.

1. Att handla mat online hos Hemköp

Hemköp levererar mat till din dörr alla dagar i veckan, så även kvällstid. Du kan även beställa mat på nätet för att därefter hämta dina färdigplockade matkassar i butiken. Den hemleveransavgift som gäller ligger på från 30 till 70 kr beroende på tid samt veckodag, och att hämta sina matkassar i butik kostar mellan 10 och 30 kronor.

Utöver detta tar Hemköp ut en serviceavgift på 49 kronor såvida du handlar mat för ett belopp på 700 kronor eller mer.

Läs mer: Så lagar du hummus med grönsaksstavar.

2. Att handla mat online hos Coop

Hos Coop måste du handla för minst 500 kronor för att ens kunna nyttja tjänsten. Utöver det höga minimibeloppet kostar hemleveranser av mat 49 kronor, såvida du inte handlar för över 2 000 kronor och därmed kvalificerar dig för fri frakt.

Inga prispåslag tillämpas för mat som beställs online, och Coop levererar matkassar i alla större städer i Sverige.

3. Att handla mat online hos Mat.se

Mat.se erbjuder kostnadsfria leveranser såvida du handlar för över 700 kronor. Om inköpssumman är lägre än så tillämpas dock en fraktavgift på 49 kronor. Mat.se levererar till alla större städer i Sverige, och i skrivande stund har de inga planer på att öppna fysiska matbutiker.

4. Att handla mat online hos Ica

Om du beställer mat online hos Ica tillämpas ofta ett procentuellt prispåslag som varierar lokalt. Utöver detta varierar även fraktavgiften, som i regel är lägre eller helt slopad i storstadsregionerna medan Ica-butiker i mer glesbyggda regioner ofta tar ut en leveransavgift på cirka 99 kr.

5. Att handla mat online hos Mathem

E-handelsjätten Mathem erbjuder fri frakt vid köp av mat för minst 700 kronor, men om totalbeloppet understiger 700 kronor tillämpas en expeditionsavgift på 95 kronor. Mathem erbjuder hemleverans av mat alla dagar i veckan, och majoriteten av alla medelstora till stora svenska städer inkluderas i leveranskartan.

Tips: Laga nyttiga smoothies med hallon och dadlar.

6. Att handla mat online hos Willys

Willys tillämpar en fast fraktavgift på 99 kronor, och utöver det tillkommer även en plockavgift på 49 kronor. Inga prispåslag förekommer vid onlinehandel, och du kan även hämta dina beställda varor i en närliggande Willys-butik.

Plockavgiften tillkommer alltid, oavsett huruvida du hämtar dina matkassar i butiken eller får din matkasse hemkörd.

3 tips för att köpa mat online

 1. Ha framförhållning: Det är viktigt att du beställer din matkasse i god tid, i synnerhet innan storhelger likt jul och midsommar då ordertrycket är särskilt högt.
 2. Ta del av redan ifyllda inköpslistor: Matbutiker likt Willys.se ger dig tillgång till färdiga inköpslistor som du själv kan modifiera. Tack vare det kan du både spara tid och få inspiration.
 3. Jämför de priser som gäller: Är det billigare i butik, eller lägger matvarukedjan lömskt på ett prispåslag såvida du handlar din mat online? Ta reda på vad som gäller då kedjornas policys för prispåslag kan förändras allteftersom tiden går.

Spara pengar med ett samlingslån

Om du har många dyra krediter är det lönsamt att samla dessa i ett så kallat samlingslån, som medför att du kan sänka dina kostnader för lån samtidigt som bankerna betraktar dig som mer kreditvärdig.

Låt mig exemplifiera det argument jag presenterade ovan: Du har tre mindre lån 30 000 med en snittränta på 30 %. I detta fall kan du sänka din totala ränta till 5-10 % såvida du tecknar dig för ett samlingslån. Efter cirka sex månader kan du dessutom ansöka om ett nytt samlingslån med en än lägre ränta, som en konsekvens av att kreditinstituten uppmärksammat dina signaler om att du har koll på din ekonomi.

https://enklare.se/ är en bra resurs för att ansöka om ett såväl samlingslån som ett regelrätt privatlån. De tillämpar en etisk inställning och propsar aldrig för att personer som ej bör ta lån väljer att göra så.

3 intressanta fakta om att handla matkasse online

 1. Alltfler äldre handlar mat online: Enligt en studie från Göteborgs universitet uppger nästan var fjärde 30- och 40-talist att de handlar mat online minst en gång i månaden.
 2. Svenskar köper mer mat: Livsmedelsbranschens försäljningssiffror ökade med 6,1 procent år 2020.
 3. Det är populärt att beställa matkassar till dörren: År 2020 ökade hemleveranserna av mat med 96 %, medan upphämtningar av matkassar i butik ökade med 310 %.

Lämna en kommentar